Deursloten: het beveiligen van je huis

Je huis is jouw of jullie plekje. Er liggen spullen in die van jou zijn en van niemand anders. Je wilt niet dat anderen bij jullie spullen kunnen komen. Het huis moet dus goed beveiligd zijn voor inbrekers. Een belangrijke manier waarop je dit kunt doen, is via goede en veilige deursloten. We vertellen je graag welke deursloten er bestaan en waar je rekening mee moet houden.

Welke deursloten zijn er?

De meeste deursloten zijn cilindersloten. Dit zijn sloten die bestaan uit een cilinder die met een sleutel worden bediend. Dit is het mechanisme wat je waarschijnlijk wel kent. Je steekt een sleutel in een sleutelgat, draait de sleutel en het slot kan worden geopend. Een cilinderslot kan zowel een insteekslot als een oplegslot zijn.

1.     Insteeksloten

Een insteekslot zit in de deur. Dit slot wordt het meeste gebruikt. Het voordeel is dat je niks van het mechanisme ziet aan de buitenkant van de deur. Daarnaast zijn er allerlei varianten aanwezig van een insteekslot. Je hebt een slot waarbij er ook een nachtslot aanwezig is, een slot zonder nachtslot en sloten die je aan één kant kunt bedienen. Bekijk dus zelf naar wat voor deurslot jouw voorkeur gaat.

2.     Oplegsloten

Een oplegslot is ook een slot dat werkt met een cilindermechanisme. Het verschil met een insteekslot is echter dat een oplegslot zichtbaar is óp de deur. Oplegsloten zijn vooral handig wanneer je een stompe deur hebt die bovendien naar binnen draait.

Waar moet je nog meer op letten?

1.     Maat van het slot

Je moet op een aantal dingen letten bij de maat van een slot. Ten eerste de PC maat. De PC maat is e afstand tussen het hart van het krukgat en de kern van de cilinder. Veel PC maten zijn 55 mm, 72 mm en 85 mm. Weet je niet welke PC maat je wilt, overleg dit dan met een adviseur. De adviseur kan je altijd helpen met het zoeken naar het juiste deurslot.

2.     Prijs

De prijzen van de deursloten gaan van €4,00 tot €122,00. Een goedkoop deurslot is vaak kleiner en heeft niet de beschikking over een nachtslot. Je moet dus zelf de afweging maken wat voor jou belangrijk is.

3.     Type schoot

Als we het hebben over een schoot gaat het over de meerpuntssluiting. Dit betekent dat de sluiting op meerdere manieren bediend kan worden. Bij veel deuren is dit het geval. Gewone sloten beschikken vaak over een blokschoot.  Andere deuren hebben een haakschoot. Dit wordt zo genoemd vanwege de ‘haak’. De haakschoot haakt in het slot.