Wat is een tellerkopschroef?

Wat is een tellerkopschroef?

De kans is vrij groot dat je ooit al eens hebt gehoord over een zogenaamde tellerkopschroef. Dit gezegd hebbende is de kans eveneens vrij aanzienlijk dat je er geen flauw idee van hebt wat een dergelijke schroef nu precies is. Het gaat hierbij om een type schroef welke in de praktijk wordt gebruikt om houtconstructies te fixeren. Het kan hierbij gaan om verschillende soorten constructies zoals met name: 

  • Tuinhuisjes; 
  • Overkappingen;
  • Een speeltoestel; 
  • Isolatieplaten;

Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat tellerkopschroeven voor heel wat verschillende doeleinden kunnen worden ingezet. Dit is onder meer het gevolg van de aanwezigheid van een extra grote tellerkopschroef. Het grote draagvlak dat hierdoor kan worden gerealiseerd zorgt er in de praktijk voor dat ze dienst kunnen doen als klem om bijvoorbeeld houten balken tegen elkaar aan te drukken. Voor de tellerkop geldt bovendien dat ze vlak is waardoor deze niet opvalt, integendeel.

Van welke tellerkopschroef ga je gebruikmaken? 

Zoals in de inleiding van deze pagina al aangehaald is het zo dat een tellerkopschroef zich in de praktijk uitstekend leent voor het fixeren van houtbouwconstructies. De vraag die je, je echter moet stellen is voor welk type schroef je nu precies het beste kiest. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen tal van verschillende mogelijkheden. Denk wat dit betreft concreet aan:

  1. Een verzinkte tellerkopschroef;
  2. Een exemplaar gemaakt van RVS; 

In het bijzonder voor eerstgenoemde geldt dat ze in de praktijk zeer sterk wordt aangeraden. Hou er wel rekening mee dat voor deze exemplaren geldt dat ze ook over een aantal nadelen beschikken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld licht oxideren wanneer ze schade hebben opgelopen. 

Waar rekening mee houden bij tellerkopschroeven kopen?

Heb jij eveneens behoefte aan een tellerkopschroef? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er bij het kopen wel een aantal zaken zijn waar je bij stil zal willen blijven staan. Om te beginnen geldt voor deze schroef namelijk dat ze dus kan zijn vervaardigd uit twee verschillende soorten materialen. In het merendeel van de gevallen wordt het sterk aangeraden om te kiezen voor een verzinkt exemplaar. Dit rekening houdende met het aangehaalde nadeel hierboven. 

Bestel genoeg schroeven

Verder zal je in de praktijk uiteraard ook altijd stil willen blijven staan bij de hoeveelheid aan schroeven waar je behoefte aan hebt. Ben je bijvoorbeeld van plan om slechts een klein project te realiseren of wil je graag verschillende karweien afronden waarvoor je behoefte hebt aan een dergelijke schroef? In het laatste geval is het altijd de moeite meer dan waard om even voor jezelf te gaan bepalen aan hoeveel schroeven je dan daadwerkelijk behoefte hebt. Pas wanneer je dat hebt gedaan kan je de voor jou meest optimale hoeveelheid bestellen. Dit kan je ook zomaar financieel voordeel opleveren. Hoe groter de hoeveelheid is waarin je de tellerkopschroef gaat bestellen, des te lager het prijskaartje per stuk uiteraard zal komen te liggen. Hoe dan ook, wanneer je houten constructies gaat fixeren is het dus zeker en vast interessant om ervoor te kiezen om dit type schroef te gebruiken.